Weblog

Home » Weblog » Helweek: grenzen verleggen of gekkenwerk?

Helweek: grenzen verleggen of gekkenwerk?

Eind vorig jaar en begin van dit jaar zat ik in één van de drukste perioden ooit sinds mijn start als ondernemer. Een groot nieuw project, een nieuwe start-up en intussen ook de lopende activiteiten goed laten draaien. Aan het einde van deze periode besloot ik toch om er nog even stapje bovenop te doen, door middel van de Helweek. Een week lang hard werken, sporten, gezond eten, met als hoogtepunt (of dieptepunt) een nacht lang doorgaan zonder slaap. Grenzen verleggen of gekkenwerk?

Leven in perspectief

Het principe van de Helweek komt uit het boek van Erik Bertrand Larssen, een oud marinier uit het Noorse leger. Hij heeft tijdens trainingskampen deze ‘helweken’ doorgemaakt en merkte dat je zowel fysiek als mentaal vaak meer kan dan je zelf dacht. Kom uit die comfortzone dus! Het Helweek programma houdt in dat je elke dag 22.00 naar bed gaat, 05.00 er weer uit. Dagelijks een uur sporten, gezond eten, geen tv en geen privé contacten overdag. Je gaat heel gefocust aan de slag met je leven, je werk, je beschikbare tijd. Alles in je leven plaats je in perspectief en je gaat actief doelen stellen, plannen maken en oude gewoontes aanpakken.

Mental blabla

Het boek bevat elementen van Stephen Covey, maar dan een stuk praktischer gemaakt. Daarbij gaat het ook veel over je eigen mindset en de controle die je hebt over je gedachten. Het klinkt voor bepaalde mensen misschien als mentale blabla, maar als (in mijn ogen toch) nuchtere ondernemer geloof ik hier wel in. Visualiseren waar je naar toe wilt, de juiste lichaamshouding, maar ook met een stuk innerlijke dialoog kun je veel bereiken. Door positief te denken en tegen jezelf uit te spreken, heb je invloed op je mindset. Als je zelfs die wekker om 05.00 in de ochtend positief kan benaderen (snoozen = verboden), start je dag toch een stuk beter.

Deze mentale check-up laat je ook nadenken over (in mijn ogen) ondernemersprobleem nummer 1, focus. Doelgericht werken, taken stap voor stap afwerken, maar ook focus op mensen door oprecht aandacht te geven. Tegelijkertijd kun je niet de hele dag 100% focus hebben. Je gaat dus ook nadenken over je modus, wie moet je zijn op welk moment? In bepaalde situaties kan het goed zijn luisterend, afwachtend te zijn. Op het andere moment moet je scherp zijn en vlammen. Gedurende de Helweek ben ik mij extra bewust geworden van deze mentale aspecten.

Tijd = enige echte waarde

Het jaar telt in totaal 8760 uren. Met een jaar lang een half uur per dag tijdswinst (minder slaap/tv/social media) heb je al een dikke week te pakken. Naast het bewust zijn van de enorme hoeveelheid tijd die in een week zit, word je ook geprikkeld om effectief te werken. Het bekende ‘work hard, play hard’ is hier van toepassing. Alles wat je doet, doe je 100%. Leer jezelf ook om de knop om te zetten. Rust dus ook hard.

De Helweek heeft ook als doel om alles weg te werken wat al zo lang is blijven liggen. Dat ene abonnement opzeggen, dat kleine klusje in huis, afspraken plannen, opruimen. Schrijf alles maar eens op, het is een hele waslijst. In een week tijd heb ik zo belachelijk veel van deze kleine dingen weggewerkt, dat geeft enorm veel voldoening en rust in je hoofd.

Doen of niet?

Je hoeft geen oplettende lezer te zijn om te merken dat ik positief ben over de Helweek. Alhoewel ik sceptisch was bij de start, heb ik mijzelf destijds wel voorgenomen het echt af te maken. Juist op de momenten dat het lastig wordt moet je vol gas geven. Wilskracht tonen. De week heeft mijn leven zeker in perspectief geplaatst. Ik ben nog bewuster geworden van wat ik heb, wat ik kan, van de tijd die ik heb. Je hebt hier zelf veel sturing in, op alle aspecten kun je bijna invloed uitoefenen. Of het nou privé of zakelijk is, of met je gezondheid te maken heeft. Stel eens wat vaker vragen die beginnen met ‘Wat moet IK doen om…’. Misschien is het antwoord wel: een Helweek. Veel succes :)

2015-05-06 00:00:00, Eelco Bakker

 

@EelcoBakker tweets

 
Maak direct een afspraak